только для медицинских специалистов

Консультант врача

Электронная медицинская библиотека

Раздел 2 / 2
Страница 26 / 29

Литература

Глава 28. Пищевые добавки, ароматизаторы, технологические вспомогательные средства

  1. Багрянцева О.В., Шатров Г.Н., Арнаутов Вопросы безопасного использования ферментных препаратов, пищевых добавок и ароматизаторов, полученных при помощи методов биотехнологии // Пищевая промышленность. 2016. № 6. С. 69-73.
  2. Багрянцева О.В., Шатров Г.Н., Коткова Т.В. Задачи совершенствования законодательства Евразийского экономического союза в области использования пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств // Пищевая промышленность. № 4. С. 16-25.
  3. Багрянцева О.В., Шатров Г.Н., Хотимченко С.А., Бессонов В.В., Арнаутов Алюминий: оценка риска для здоровья потребителей при поступлении c пищевыми продуктами // Анализ риска здоровью. 2016. № 1. С. 59-68.
  4. Бенфорд Д. Допустимое суточное потребление. Инструмент обеспечения безопасности пищевых продуктов. ILSI Press, 2000. 38 с.
  5. Бессонов В.В. Разработка методов и системы гигиенического контроля за использованием красителей в производстве пищевой продукции: дис. - д-ра биол. наук. М., 2011. 326 с.
  6. Гигиенические критерии состояния окружающей среды 70 - Принципы оценки безопасности пищевых добавок и контаминантов в пищевых продуктах. Женева: ВОЗ, 1991. 156 с.
  7. Нечаев А.П., Кочеткова А.А. Пищевые и биологически активные добавки, ароматизаторы и технологические вспомогательные средства. СПб.: ГИОРД, 2007. 243 с.
  8. Нечаев А.П., Кочеткова А.А., Зайцев А.Н. Пищевые добавки. М.: Колос, 2001. 256 с.
  9. Оценка безопасности некоторых пищевых добавок и контаминантов. Серия техническх докладов ВОЗ. 49 доклад Объединенного комитета экспертов ФАО-ВОЗ по пищевым добавкам. Женева: ВОЗ, 1999. С. 3-8, 11-14.
  10. Смирнов Е.В. Пищевые ароматизаторы. СПб.: Профессия, 2008. 736 с.
  11. Технический регламент Таможенного союза "О безопасности пищевой продукции" (ТР ТС 021/2011).
  12. Технический регламент Таможенного союза "Пищевая продукция в части ее маркировки" (ТР ТС 022/2011).
  13. Технический регламент Таможенного союза "Технический регламент на соковую продукцию из фруктов и овощей" (ТР ТС 023/2011).
  14. Технический регламент Таможенного союза "Требования безопасности пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств" (ТР ТС 029/2012).
  15. Шатров Г.Н. Регламентация применения пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств в законодательстве Таможенного союза и международном // Пищевые ингредиенты, сырье и добавки. 2012. № 1. С. 64-67.
  16. 1999/217/EC: Commission Decision of 23 February 1999 adopting a register of flavouring substances used in or on foodstuffs drawn up in application of Regulation (EC) No. 2232/96 of the European Parliament and of the Council of 28 October 1996 (consolidated version: 01999D0217-20130422).
  17. CAC/GL 3-1989 (Revision 2014) // Guidelines for the Simple Evaluation of Dietary Exposure to Food Additives. 12 p.
  18. CAC/GL 66-2008 // Guidelines for the Use of Flavourings. 3 p.
  19. CAC/GL 75-2010 // Guidelines on Substances Used as Processing Aids. 1 p.
  20. CAC/MISC 3-1989 // Inventory of Processing Aids. Codex Alimentarius, General Requirements. Vol. 1A. Ed. 2. Rome: FAO-WHO, 2000. P. 217-257.
  21. CODEX STAN 192-1995 (Revision 2015) // General Standard for Food Additive. 396 p.
  22. Commission Implementing Regulation (EU) No. 562/2012 of 27 June 2012 amending Commission Regulation (EU) No 234/2011 with regard to specific data required for risk assessment of food enzymes // Official Journal of the European Union. 28.6.2012. L168. P. 21-23.
  23. Commission Regulation (EU) No. 231/2012 of 9 March 2012 laying down specifications for food additives listed in Annexes II and III to Regulation (EC) No. 1333/2008 of the European Parliament and of the Council // Official Journal of the European Union. 22.3.2012. L83. P. 1-295 (consolidated version: 02012R0231-20151020).
  24. Commission Regulation (EU) No. 234/2011 of 10 March 2011 implementing Regulation (EC) No. 1331/2008 of the European Parliament and of the Council establishing a common authorisation procedure for food additives, food enzymes and food flavourings // Official Journal of the European Union. 11.3.2011. L64. P. 15-24 (consolidated version: 02011R0234-20120718).
  25. Health Criteria 240 - Principles and Methods for the Risk Assessment of Chemicals in Food. Chapter 6. Dietary Exposure Assessment of Chemicals in Food. Geneva: WHO, 2009. 95 p.
  26. Flavouring substances and natural sources of flavourings. Council of Europe. Strasbourg, 1981. 376 p.
  27. Inventory of substances used as processing aids (IPA). Updated list (information document) Prepared by New Zealand FA/44/INF/03, February 2012. 66 p.
  28. Natural sources of flavourings. Report No. 1. Strasbourg, 2000. 276 p.; Report No. 2, Strasbourg, 2007. 189 p.; Report No. 3. Strasbourg, 2008. 302 p.
  29. Regulation (EC) No. 1331/2008 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2008 establishing a common authorisation procedure for food additives, food enzymes and food flavourings // Official Journal of the European Union. 31.12.2008. L354. P. 1-6 (consolidated version: 02008R1331-20090120).
  30. Regulation (EC) No. 1332/2008 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2008 on food enzymes and amending Council Directive 83/417/EEC, Council Regulation (EC) No 1493/1999, Directive 2000/13/EC, Council Directive 2001/112/EC and Regulation (EC) No. 258/97 // Official Journal of the European Union. 31.12.2008. L354. P. 7-15 (consolidated version: 02008R1332-20121203).
  31. Regulation (EC) No. 1333/2008 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2008 on food additives // Official Journal of the European Union. 31.12.2008. L354. P. 16-33 (consolidated version: 02008R1333-20151102).
  32. Regulation (EC) No. 1334/2008 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2008 on flavourings and certain food ingredients with flavouring properties for use in and on foods and amending Council Regulation (EEC) No. 1601/91, Regulations (EC) No. 2232/96 and (EC) No. 110/2008 and Directive 2000/13/EC // Official Journal of the European Union. 31.12.2008. L354. P. 34-50 (consolidated version: 02008R1334-20160302).